12 Eylül Darbesi Anma Mesajları ve Sözleri…Sağcısından solcusuna, ülkücüsünden devrimcisine, öğretmeninden mühendisine toplumun tüm katmanlarını aynı şiddet ve acımasızlıkla vuran o darbe gününün bugün yıl dönümü.
43 yıl önce bugün yaşanan bu kara gün ile ilgili sözlerden ve anma mesajlarından bir derleme hazırladık.
12 Eylül Bu Ülkenin yiğit çocuklarının asıldığı utanç günüdür.
Tükürün milleti alçakça vuran darbelere… / Mehmet Âkif Ersoy
Kırlangıç fırtınası esmiş, fidanlar kırılmıştı.
Vefa Apartmanı, Sadık Yalsızuçanlar
12 Eylül’ün yıl dönümünde ülkesi, bayrağı ve milleti için ölenleri rahmetle anıyoruz. Milletimiz var olsun..
Utancın ihanetin kalleşliğin adıdır 12 Eylül. Sağcısı solcusu bu vatan için can vermiş bütün koca yürekli Kahramanları Rahmetle Anıyoruz.
“12 Eylül darbesi, Türkiye’ye, vahşi, acımasız kapitalist düzeni yerleştirmek amacına yönelik faşist bir eylemdir.”
Türkiye’nin Demokrasi Tarihi, Tevfik Çavdar
Annelerin yüreğindeki sızının sol ve sağ diye ayrımı yoktur. Allah gençlerimizi her türlü beladan korusun.
Bu ülkenin sağcısı da solcusu da daha iyi bir Türkiye için uğraştı. Biz bunu anlayamadığımız için kaybettik
12 Eylül darbesi “kardeş kanı dökülmesin” diye mi yapıldı; yoksa 12 Eylül darbesini getirmek için mi “kardeş kanı” döküldü.
Kara Kutu, Soner Yalçın
12 Eylül Darbesi Anma Mesajları ve Sözleri
Atatürk’ün Tarih ve Dil Tezleri, 12 Eylül 1980 Darbesi ile neredeyse tamamen yok edilmiştir. 12 Eylül sonrasında, öncelikle Atatürk’ün vasiyeti hiçe sayılarak Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ( AKDTYK) içine sokularak bu kurumların özerkliği sona erdirilmiştir.
El- Cevap, Sinan Meydan
1980 darbesi, “12 Eylül”, kapsamı, şiddeti ve amacı bakımından diğerlerini gölgede bırakıyor. Öncesindeki şiddet olayları ve onun adına uygulanan cezanın cumhuriyet Türkiye’si tarihinde bir benzeri daha yok.
İsyan Toprakları, Christopher De Bellaigue
1980 Yılında CIA eliyle gerçekleştirilen 12 eylül darbesi sonrasında Amerika’yla bir anlaşma daha yapıldı. Türkiye’deki 12 NATO üssü artık NATO adına Amerika tarafından kullanacaktı. BU ANLAŞMA HALA YÜRÜRLÜKTEDİR.
Hangi Dünya Düzeni?, Banu Avar
“İyi ki yapıldı 12 Eylül darbesi” diyen beyzadelere; Yaşamlarını yitiren binlerce insanın kanı var ellerinizde… Yaşamına kastedilen milyonlarca insanın, işkence gören yüz binlerce insanın çığlığı, idam sehpasında katledilen gençlerin son sözleri, zindanlardan yükselen iniltiler ve aç çocukların ağıtları ulaşmaz sizin kulaklarınıza
Kaktüsler Susuz da Yaşar, Kolektif
“Yüzde doksan iki oy verdiniz be, neyi konuşuyorsunuz? Bugün 12 Eylül’ü eleştiren gazetecilerin o günlerde yazdıklarına bakın. Nasıl övmüşlerdi Kenan Evren’i… Şimdi de 12 Eylül düşmanı oldular. Kasetleri yüz binler satan bazı sanatçılar ‘Evren Paşamız’ diye yağ çekme kuyruğuna girerlerdi. Onlar için fark etmez, kim güçlü ise ondan yana olurlar zaten.”
Fidanların Büyütülmediği Mevsim, Kemal Yılmaz
12 Eylül 1980 darbesiyle, Türkiye yeni bir döneme girdi. Hukuk örtüsü altında, büyük zulümler yapıldı. 12 Eylül 1980 darbesi, hakkın, hukukun, adaletin, asaletin tepelendiği bir dönemin başlangıcı oldu. Demokratik nizam, altüst edildi: TBMM kapatıldı. Bütün siyasî partilerin ve derneklerin kapısına kilit vuruldu. 650 bin kişi gözaltına alındı. 1 milyon 683 bin kişi fişlendi. 230 bin kişi yargılandı, 7 bin kişi için idam cezası istendi. 517 kişiye idam cezası verildi. 50 kişi asıldı. 300 kişi, şüpheli şekilde öldü. 171 kişinin işkenceden öldüğü anlaşıldı. Cezaevlerinde 299 kişi hayatını kaybetti. 43 kişi intihar etti.
Tabuları Yıkmak, Yavuz Bülent Bakiler
Nasıl biri acaba işkenceci sokakta yürürken? Farkı var mı herhangi birinden? Nasıl bir ruh hali taşır? Karşısında çaresizce oturana vururken, manyetonun kolunu çevirip elektriği verirken ne düşünür? Mahkûmun karşısında güçlü olduğunu bilerek ona eziyet etmenin, küfürler yağdırmanın nasıl bir açıklaması olabilir? Çoğu “Amirlerimiz yapmamızı istedi, bizi zorladı,” diye savunur kendini. Neden yaptın sorusunun en klasik cevabıdır bu, suçu tamamen amirine yıkmak. Aldığı üç kuruş maaştan vazgeçmeyecek kadar vicdan yoksunu olduğundan söz etmez “İyi bir insanım, kimseyi incitmek istemedim” derken.
Fidanların Büyütülmediği Mevsim, Kemal Yılmaz
12 Eylül 1980 darbesi siyasi hayatı bütün organları ve anayasal düzeni ile altüst etmiştir. Bugün 30 yıl sonra, darbecileri yargılamaktan söz ediyorlar. Yüzde 92 rey ile 1982 Anayasası’nı kabul eden bir toplumda, bu gayretkeşliğin çok ciddiye alınması mümkün müdür? Unutmayalım, darbelerden ve her türlü otoriteden çok daha fazla çekinen ve çok daha eğitimsiz 1961 toplumu bile o zamanki anayasaya yüksek bir oranda ret oyu verecek cesareti göstermişti. Demek ki kabulde bazılarının tekrarladığı “korku” motifi çok geçerli değildir.
Türkiye’nin Yakın Tarihi, İlber Ortaylı