Bir Enstrüman Çalmak…Müzik insanın ruhunu besleyen en güzel eylemlerden biridir. Müzik yapmak ise ayrı bir dünyadır. Aklın ve duyguların eşit oranda bir araya geldiği nadir olaylardandır. Akıl size doğru olanı, duygularınız ise güzel olanı gösterir. Akıl size nasıl yapacağınızı, duygularınızı matematiksel olarak nasıl dile getirebileceğinizin yolunu çizer. Hem duygular hem de akıl bir araya geldiği zaman ortaya mükemmel eserler çıkar.
Bir enstrüman çalmayı öğrenmek en başta disiplin gerektirir. Yoksa büyük bir hevesle başladığınız gitarınızı toz tutması için bir köşeye kaldırabilirsiniz. Tabi heves bir enstrüman çalmayı öğrenmenin olmazsa olmazlarındandır. Ama önce müzik dinlemeyi mi yoksa o müziği icra etmeyi mi seviyoruz bunu iyi değerlendirmemiz gerekir.
Kimi aileler daha küçük yaşlarda çocuklarını bir müzik kursuna yazdırıp ondan üstün performanslar beklemektedir. Tamam her yetenek gerektiren kursların başlama yaşı küçüktür (6-8 yaş arası) ama benim dikkat çekmek istediğim nokta çocuğumuza müzik eğitimi verdirirken önceliğimiz müziği sevdirmek olmalı müziğe küstürmek değil.
Öncelikle doğru öğretmen bulunmalı. Öğrenme yeteneği ile öğretme yeteneği farklıdır. Bir öğretmen çok iyi piyano çalabilir ama iyi bir öğretici olamayabilir. İyi bir öğretici hem öğrencinin seviyesine inebilmeli hem de disiplini elden bırakmamalıdır. Dersten sonra çocuğunuzla bol bol konuşarak dersin nasıl geçtiği hakkında bilgi edinebilirsiniz. Bunu her ders sonrası yaparak çocuğunuzun ileri ki aşamalarda olumsuz tepkilerine karşı daha sağlıklı yorum yapmanızı sağlayacaktır. Müziğe başlangıç aşaması önemli olduğundan bunlara dikkat ederek kurs tercihi yapılırsa daha doğru olacaktır.
Yetişkin bireyler için ise Tolstoy’u örnek gösterebilirim. Tolstoy bisiklet sürmeyi öğrendiğinde 67 yaşındaydı. Bu da bize bir yeteneği öğrenmeye geç başlamanın hiç başlamamaktan daha tutarlı bir davranış olduğunu gösteriyor. Hayata geçirmediğimiz düşüncelerin keşke dediğimiz düşünce yığınlarının arasında kaybolacaktır. Eğer bunun tam tersini düşünüyorsanız en kısa zamanda bir enstrüman edinip öğrenmenin keyfini doyasıya yaşamamanız için önünüzde hiçbir engel yoktur. Cümlelerimi Goethe’nin “Bir şeyi öğrenmek için , her şeyden önce onu sevmek gerekir” sözüyle bitirmek isterim. İyi çalışmalar…