Otizm Farkındalık Günü Tarihçesi
2 Nisan, tüm dünyada otizm konusunda farkındalık yaratarak otizmden kaynaklanan sorunlara çözümler yaratmak amacıyla, 2008 yılında Birleşmiş Milletler tarafından “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olarak ilan edildi. Her yıl, “Otizm Farkındalık Ayı” olan Nisan ayı boyunca dünya genelinde otizmin sorunlarını ve çözümleri konuşuluyor, araştırmaların teşvik edilmesi ve erken teşhisle tedavinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.
OTİZM NEDİR?
Otizm iletişim ve sosyal etkileşim sorunları, kısıtlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlarla ortaya çıkan bir rahatsızlık olup ömür boyu devam eden bir gelişim bozukluğudur. Yaşamın ilk üç yılında ortaya çıkar. Otizm nedir sorusunun cevabını erken yaşta arayan aileler, erken teşhiste uygulayacakları rehabilitasyon programı ile rahatsızlığın etkilerini minimize etmeleri mümkündür. Bilim adamları nedenini henüz tam olarak tespit edemese de genetik bir rahatsızlık olduğu görüşü kuvvetlidir. Ülkemizde 1 milyon 142 bin 586 otizmli birey olduğu ve bu durumdan etkilenen 4 milyon 568 bin aile ferdi bulunduğu tahmin ediliyor.
OTİZM İLE İLGİLİ SÖZLER
Otizm eksiklik değil, farklılıktır!
Otizme karşı değil, otizmle birlikte.
Gil Eyal
Otizmin farkındayız, onların yanındayız!
Otizme bir eksiklik olarak değil farklı bir yetenek olarak bakmaya çalışın.
Bir çocuk bizim öğrettiğimiz yoldan öğrenmiyorsa, belki de biz onun öğrendiği yoldan öğretmeliyiz.
Otizm şu anda, bütün dünyada salgın hastalık gibi yayılıyor. Veba gibi… Sorumlusu hepimiziz. Dünyayı kirletenler.
Beni değiştirmeye çalışma. Çünkü ben bir ömür boyu otizm ile birlikte yaşayacağım. Yalnızca kabul et, bu benim farkım.
Öfke nöbetlerinin otizmin bir göstergesi olduğuna değil, otizmi anlamada başarısız olduğumuzun bir göstergesi olduğuna inanıyorum.
Otizm yoruyor ama en çok insanlar yoruyor, farklılıklara bakış açısı yoruyor, devlet politikaları yoruyor. Hep mücadeleci olmanız gerekiyor, hep her şeye hazırlıklı.
Barış Ekici
Frakında olmanız için otizmli bir yakınınızın olması gerekmiyor. Toplumsal bilinçlenme ile otizmli bireylere karşı anlayışlı olmalı ve onları ayırmadan yanlarında durmalıyız.
Beyinde bilgiyi işleyen sinir hücrelerinin birbirleriyle bağlantısını ve bu sinir hücrelerinin birbirlerine gönderdikleri sinyallerin organizasyonunu etkileyen bir düzensizliktir otizm.
Hayatta farklı sürprizlere, dışarıdan gelebilecek her duyguya açık olmadığımı fark etmiştim. Halbuki her duygu bizim içindi, hayatta farklı sürprizler olabilirdi. Bizim payımıza düşen de otizmdi. Hayata karşı bakış açımızı ne kadar hızlı değiştirirsek o kadar iyiydi.
Barış Ekici
Ebeveynler otizm dünyasındaki yolculuklarına başladıklarında kendilerini muğlak ve meçhul bir alanda buluyor. Bu dünyanın ne denli geniş ve uçsuz bucaksız olduğunu fark etmeleri biraz vakit alıyor. Fakat bu yolculuk deneyiminin zamansal yapısı, başlarını kaldırıp da etrafa bakmalarına pek fırsat tanımıyor.
Gil Eyal
Otizmli bir beyin eşsizdir. Otizm bir eksiklik olarak algılanır, çünkü çocuk zamanla diğer insanlar gibi iletişim kuramaz, etrafındaki dünyayı anlayamaz ama fırsat verirseniz büyük bir yeteneği doğurabilecek bir eksikliktir bu! Yardım ederseniz bir şeyin eksikliği diğer bir şeyin fazlalığına dönüşebilir.
Akilah Azra Kohen