Sanayi Toplumları ve İnsan

Sanayi Toplumları ve İnsan

Spread the love

Toplumlarda Beşeri Sermayenin Etkisi  

Toplumları bireyler oluşturur. Bir toplumdaki bireyin kalitesine beşeri sermaye denir. Bireyler kendilerini ne kadar verimli yetiştirir ise hem kendi için hem de içinde bulunduğu toplum için o kadar fayda sağlar. Bireyler kendilerini ne kadar verimsiz yetiştirir ise ilerideki yaşantısında kayda değer bir vasıf sahibi olması mümkün değildir. Bundan dolayı bireylerin üstüne düşen görev  hem eğitim yönünde hem de sosyal hayatta kendisini geliştirmektir. Kaliteli bireyler fiziki güç ile değil akıl gücü ile üretime katkıda bulunurlar. Etkin bireyler etkin toplumları oluşturur, etkin toplumlar da etkin üretim yaparlar. Beşeri sermayeye önem veren toplumlar fiziki sermayenin en kalitelisine elbet ulaşırlar.

Kaliteli İnsan, Kaliteli Üretim

Gelişmiş toplumlardaki bireyler girişken ve üretken yapıya sahiptir. Bireylerin etkin olması Araştırma Geliştirme çalışmalarının daha verimli olmasını sağlar. Araştırma ve geliştirmenin etkin olduğu toplumlar az emek çok yemek mantığı ile çalışmaktadır. Buradaki emekten kasıt beden gücüdür. Beden gücü makine gücüne göre çok daha yavaş ve verimsizdir. Gelişen toplumlar insana değer verirler. İnsanın bir günde yapabileceği işi bir saatte yapabilen makineler üretilirse insan hem maddi hem de manevi rahatlıkta yaşamına devam edecektir. Bir bireyin sağlıklı düşünüp üretebilmesi için gerekli olan yaşam standardı makineleşmeyle sağlanabilir. Yoksa saatlerce ellerde çamaşırlar yıkanır, tonlarca su ve yüzlerce sabun israf edilir. Bu kadar israfa ne gerek var.

Ayağa Kalkmadan Kalkınan Toplum, Sanayi Toplumu

Ayağa kalkmadan kalkınmak mümkün mü? Tabi ki de mümkün. Makineleşme sayesinde her şey mümkün olabiliyor. Ağır yükler kaldırmadan, km yol yürümeden daha sağlıklı işler yapmak mümkün hale gelebiliyor. İşte buna gelişmiş toplumlarda Sanayi deniliyor. İnsanı gelişen toplumun makineleşmesi kaçınılmaz. Makineleşen  toplumlar ise kısa zamanda üretim alanında büyük adımlar atabilirler. Reel kalkınma bunu gerektirir. Her toplum kalkınabilir fakat bu kalkınma sonrasında arka tarafta yıktıklarını göz önünde bulundurursak pek de kalkınmış sayılmazlar. Asıl kalkınan toplumlar makineleşme gücüne sahip bilinçli ve üretken toplumlardır.

Sosyal Medyada Paylaşın:

BİRDE BUNLARA BAKIN

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

Yorum yazmak için giriş yapmalısın