Bu yazımızda Vezir adlı taşımızın hareketlerini göreceğiz. Vezir kısaca Kale ve Fil adlı 2 taşın toplamı gibidir. Bunu daha iyi anlayabilmek için bir önceki yazımız olan Kale ve Filin Hareketi başlıklı yazımıza buraya TIKLAYARAK ulaşabilirsiniz.
Tahta üzerince bulunan taşlar içinde n güçlü taş Vezirdir. Bu güçlü kelimesi hareket kabiliyetinden gelir. Normalde satranç tahtası üzerinde iyi kullanılan her taş güçlüdür.
Oyuna erken sokulan bir Vezir oyunu kazandırmak yerine çabucak kaybedilmesini de sağlayabilir.
Vezir adlı taş satrancın ilk çıktığı yıllarda olmayan sonradan eklenen bir taştır.
Vezir önü boş olmak şartı ile istediği kadar Kale gibi düz gidebilir.
Sağa-sola-aşağı ve yukarı tüm yatay ve dikey yerleri istediği kadar kare gidebilir.
Ayrıca fil gibi istediği kadar çaprazdan gidebilir.
Tahtanın tam ortasında olan bir vezir toplamda 27 farklı kareye gidebilir.
Ne kadar güçlü olursa olsun ve istediği kadar kareyi düz ya da çapraz gidebilme yeteneği olsa da önünde kendi taşı varsa onun üstünden atlayamaz. Kendi taşını yiyemez. Kendi taşının olduğu kareye konamaz. Ancak kendi taşının olduğu karenin bir kare gerisine konabilir.
Yolu üstünde rakip taş varsa o taşın da üzerinden atlayamaz. Ancak o rakip taşı alıp o aldığı taşın yerine konabilir.
Satranca yeni başlayan oyuncular Çoban matı denen 3-4 hamlede mat oyun kalıplarını yapmak isterler. Bunun içinde veziri erkenden oyuna sürerler. Rakip çoban matını biliyorsa önlem alacağı için vezirinizi erkenden kaybedebilir veya zor durumda kalabilirsiniz. Çoban matının ne olduğunu ve nasıl önleyeceğinizi bilmelisiniz. Ama çoban matını tavsiye etmiyoruz. Bu konuyu ileride ki mat türleri konusunda ele alacağız.
Vezir oyunun ortalarında sürülmesi gereken bir taştır. Şaha yakın olmalı ve onu korumalıdır. Oyunun ilerleyen hamlelerinde yapacağınız stratejiye göre oyun tahtasına sürülüp rakip şahı sıkıştırmak için hamleler yapabilirsiniz.
At ve fil erken oyuna girer ama vezir ve kale daha geç oyuna sürülmelidir.
Oyuna erken sürülmese de vezirin önündeki ve çaprazındaki piyonlar açılmalı ki vezir istediği zaman çıkabilsin.