Atalarımız söylenişinde yada anlamında zaman kavramı olan bir çok atasözü ve deyim söylemiştir.
İçlerinden bir kaç tanesini seçip açıklayacağız.
Aba eski zamanda çobanların giydiği sık yünden yapılan ve soğuk ve su geçirmeyen bir giyecektir. Dağ başında yağmur altında sırılsıklam olan kişi keşke yanımda aba olsaydı der. Bu benzetme ile bazı şeylerin kıymetini ve değerini o şeyi kaybettiğimiz zaman yada ihtiyacımız olduğunda anlarız anlatılmaktadır.
Kişinin gerçek karakteri zor zamanlarda belli olur. Bereketli, paranın çok olduğu iyi zamanlarda her kes yiğittir. Ama zayıf, parasız ve garip durumdayken kişi karakterinden taviz vermeyip, görevlerini hakkıyla, başarıyla yapanlar yiğit bir kişi olduklarını belli ederler.
Bir işi yapabilmek için bazı şartların yerine getirilmesi gerekir. Ancak o şartlar yerine getirildiği zaman o iş yapılabilir. Ama genelde de ne kadar plan yaparsak yapalım gerekli olan koşullardan biri hep eksik olur.Bir işi başarabilmek için gerekli olan şartlar her zaman olmayabilir.
Zaman göstermiştir ki sizi sevdiğini söyleyen en yakınızdaki kişiler bile sizin kalbinizi kırabilir ve incitebilir. O yüzden tedbiren bana bir şey olmaz, benim dostlarım beni incitmez deme anlamında bu atasözü kullanılmıştır. Bu atasözünün farklı söylenişi ise ” atın tepmezi, itin kapmazı olmaz” şeklindedir.
Bu deyim karşı tarafla alay etmek maksadıyla hiç bir zaman olmayacak anlamında kullanılır.
Nasıl ki su da yaşayan balık kavak ağacına çıkmaz bu benzetme ile bende bu işi hiç bir zaman yapmayacağım anlamı kast edilmektedir.
Bana ne zaman borcunu ödeyeceksin? Balık kavağa çıktığı zaman.
Yada annesi oğluna sitem ederek oğlum şu odanı ne zaman toplayacaksın? Balık kavağa çıktığı zaman anne. :))
Vücudumuzda oluşan kesikler ve yaralar zamanla kabuk bağlar ve kapanır. ilk başta acı verse de zamanla yarayı ve hatta yaranın yerini bile unuturuz.
Ama gönlümüzü kıran ve bizi inciten bir sözün acısını hiç bir zaman unutmayız.
Çivi çıkar ama izi kalır atasözü de bu anlama gelmektedir.
Zaman darlığını, zaman sıkıntısını anlatan bir deyimdir. Bir iş yapılırken zamanımız yetersiz olduğu için o işi acele yapmak dolaysıyla işe gerek önemi vermemek anlamlarında kullanılır.
Annemiz bazen” çocuklar kusura bakmayın aceleye geldi yemeğin tadı tam tutmadı yada kek tam kabarmadı” benzeri cümleleri kullanabilir.
Tecrübe ve deneyimi anlatan bir deyimdir. Bir işte çok uzun zaman geçirmiş ve o işte artık uzman olmuş kişiler için bu deyim kullanılır.
Biz bu işte boşuna sakal ağartmadık bir şey biliyoruz da söylüyoruz.
Şaka anlamında kullanılan aslında balık kavağı çıktığında deyimiyle benzer anlamı olan bir deyimdir.
Denilen işi hiç bir zaman yapamayacağım anlamında ama birazda şaka vari söylenen bir deyim.
-Bana yemek sözün vardı, ne zaman yapmayı düşünüyorsun?
-Çıkmaz oyun son çarşambası :))
şaka işin hiçbir zaman yapılmayacağını anlatan bir söz.
Verilen söz sorumluluk yükler insana. Söz verildi mi yapılmalıdır. Bu atasözümüzde kişi söz vermiş ama sözünü tutmamışsa kendini savunmakta çok zorlanacağını anlatmaktadır. Neden verdiğin sözü yapmadın sorusu sorulduğu zaman verecek bir cevap bulamaz.
Dişler vücudun en sert ve sağlam yerlerindendir. Düğüm gibi sert şeyleri rahatlıkla çözeriz. Ama bu kadar sert olan diş bile dil ile verilen sözü yani düğümü çözemez. Çözüm üretemez. Verdiği sözü yapmadığı zaman açıklayacak bir cevap veremez, kendini savunamaz.
Çok uzun zaman geçmiş anlamında kullanılan bir deyimdir. yaşanan yada olan bir olayın üzerinden çok zaman geçtiği anlatılır.
Gel zaman git zaman bu kadının bir kızı olmuş.