Çocukların zekâ gelişimi için tavsiye edilen ve bir strateji oyunu olan satranç temeli kadim zamanlara dayanan bir oyundur.
Satranç sadece zekâ gelişimine değil, sabırlı ve soğukkanlı olma, kararlarını alırken panik yapmama gibi özelliklerinde gelişmesini sağlar.
Bu oyunun ne zaman ve kimler tarafından bulunduğu kesin değildir. Çin, Hindistan ve Orta Asya topraklarında oynandığı bilinmektedir.
İlk bulunduğu yıllardan günümüze kuralları ve taşların şekilleri değişerek gelmiş ve bugünkü halini almıştır.
Mesela ilk zamanlarda şu anda satranç tahtasındaki en güçlü taş olan Vezir yoktu.
Satranç oyunu öğrenmeye başlayan kişi, tahtadaki tüm taşların önemli olduğunu, yapılan hamleyi değil birkaç hamle sonrasını görmeye, rakiplerinin hamlelerini analiz ederek savunma yapmaya ve yapılan hamlelere en uygun hamle stratejilerini geliştirmeye başlar.
Görünüşte en basit ve güçsüz taş olan piyon ile tahta üzerinde bulunan ve herkesin korumaya çalıştığı en önemli taş olan Şah arasında bir farkın olmadığını fark eder. Öyle ki bu güçsüz gözüken piyon ile Şahlar yakalanıp oyun mat ile bitirilebilir. Ki piyon 1 puanlık değeri olmasına rağmen rakip takımın sahasına geçip son yataya ulaşınca terfi ederek vezir olabilmektedir.
Taşlara bile ön yargı ile yaklaşmayan ve tüm taşları eşit değerde gören kişi bu anlayışı normal yaşamında da sürdürür. İnsanların bir birine olan ön yargılarını parçalamanın atomu parçalamaktan daha zor olduğu söyleyen Einstein’a katılmakla beraber, iyi bir satranç oyuncusunun bu oyun sayesinde ön yargılardan kurtulabileceğiniz söyleyebiliriz.
Satranç sabır oyunudur. Sabrı güçlü olan bu oyunda rakibini yener. Aslında yendiğiniz rakibimiz değil kendi sabırsızlığımızdır. Sabır gücümüz ne kadar yüksekse, oyuna o derece yoğunlaşabilir ve hamlelerimiz ona göre sağlam yaparız.
Satranç strateji oyunudur. Rakibinizin size saldırdığı alanları iyi analiz edip o boşluklarınızı takviye etmeli ve sizde rakibinizin zayıf olduğu yerden saldırıp şahını sıkıştırmalısınız.
Satranç centilmenlik oyunudur. Sabrımız, analizlerimiz ne kadar iyi olursa olsun bu meziyetleri bizden ileri olan bir rakip mutlaka çıkar. Satranç oyununda kaybettiğimizde rakibimizi tüm içtenliğimizle tebrik eder sonra bu oyundan dersler çıkarırız. Her kaybedilen oyun büyük usta (Grand Master) olma yolunda kazanılan birer tecrübedir.
Bu oyuna başlayacak olan yeni satranç ustalarımıza başarılar dileriz.
Satrancın gizemli dünyasında yapacağımız yolculukta diğer yazılarda buluşmak üzere …
Tüm Hakları Saklıdır ©
Bir Yorum Bırak