Sadece bulunduğu sütunda ileri gidebilen geriye hamle yapması yasak olan piyonumuzun iki özel durumu vardır.
Birincisi piyonun terfi etmesidir. Piyon rakip takımın sahasına geçip son yataya vardığında ödül olarak terfi eder. Ve subay dediğimiz taşlardan biri olabilir.
Vezir, kale, at ya da fil olabilen piyon tahtadan alınır onun yerine terfi etmek istediği taş tahtaya konur.
Önündeki taşı bile yiyemeyen sadece çaprazdan taş alabilen bu taş tahtadaki en güçlü taş olan vezir bile olabilmektedir.
O yüzden rakibinizin hamlelerini iyi takip etmeli, piyonlarını terfi ettirecek hamleler yapıyorsa önlem almalısınız.
Birde terfi etmenin sevinci ile en güçlü taş olan veziri almak bazen işinize yaramayabilir. Terfi edecek piyonunuz varsa stratejinize en uygun taşı almaya çalışmalısınız.
Terfi ettiğiniz taş yüzünden oyun pata bitebilir. Pat konusuna ileriki yazılarımızda değineceğiz.
İkincisi ise geçerken alma hareketidir.
Piyonlar ilk hamlesini yaparken 2 kare ilerleyebilirler. Piyon bu 2 kare ilerleme hareketini yaparken sağında ya da solunda rakip piyon varsa ve o piyonun aldığı çapraz kareden geçerse sanki o piyon 2 değil de 1 kare ilerlemiş de o kareye gelmiş gibi piyonu alabilir.
Ama bu hareketin özelliği rakip 2 kare ilerleme hareketini yaptığı zaman yapmazsanız hakkınızı kaybedecek oluşunuz. Hamle sırası size geldiğinde bu hakkı kullanmaz ve başka taşınızı oynarsanız b hakkınız kaybolur.
Geçerken alma kuralı ya da hakkı isteğe bağlıdır. İsterseniz hakkınız olduğu halde rakip piyonu almayıp piyonunuzu düz ilerleyebilirsiniz.