Gitar, pena veya parmaklarla çalınan , sekiz şeklini anımsatan gövdesi genellikle ahşaptan olan 6 telli bir entrümandır. Klasik, akustik, elektro ve bas gitar gibi çeşitleri bulunmaktadır. Gitar hemen hemen bütün müzik türlerinde kullanılabilir. İsterseniz arka planda fonda kalabileceğiniz isterseniz de solo kısmında ön plana çıkabileceğiniz çok yönlü bir enstrümandır. Bu yüzden gitara “Ayaklı Piyano” da denmektedir. Gitarın basit anlamda öğrenimi kolaydır. Kısa sürede kulağınızı rahatsız etmeyecek düzeyde parçalar çalmanız da mümkün olabilir. Ancak geliştirmesi gerçekten zor olan bir enstrümandır. Tabi bu gitardan ne beklediğinize göre değişir. Benim derdim 5-10 parça öğrenip sadece o şarkıyı çalmış olmak diyorsanız fiziksel yetenekleriniz de buna müsaitse kısa sürede öğrenmeniz mümkündür. Bu isteğinizi youtube veya çeşitli kaynaklardan kendi kendinize öğrenebilirsiniz. Sadece bir gitar edinmeniz yeterli olacaktır.
Gitar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Öncelikle gitara yeni başlayanlar için tavsiyeler vermek isterim.Gitara yeni başlayacağınız için doğru gitarı almanız çok önemli yoksa başladığınız ilk günlerde bırakmayı düşünebilirsiniz.Bu genelde gitara yeni başlayanların büyük problemlerindendir.Dikkat edilmesi gereken önemli detaylardan biri gitarın tellerinin klavyeye olan uzaklığıdır. Eğer teller klavyeye uzaksa yeni başladığınız için parmaklarınızın uçları gitar tellerinin baskısına henüz alışmadığından canınız fazlasıyla yanabilir. Buda problemin kendinizde olduğunu ve çalamadığınızı düşünmenizi sağlar.Böylece kısa sürede beceremiyorum düşünceleriyle uğraşmaktan gitara odaklanamazsınız ve gitar çalmaktan vazgeçebilirsiniz.Doğru gitarda ki öncelik rahat geniş bir klavye ve tellerin klavyeye yakın olmasıdır.Bu yakınlığı gitar klavyesinin ve tellerin arasındaki boşluğa bakarak ölçebilirsiniz yada parmağınızla tele bastırarak klavyeye kolay temas edip etmediğini test edebilirsiniz.
Dikkat etmeniz gereken diğer bir hususta gitarın sap kısmıyla gövdenin birleştiği yerdir. Gitarın sap kısmı gövdeye kısmı ayrı parçalardır. Bu parçalar imalat sürecinde güçlü yapıştırıcılarla birbirine monte edilir. Gitar telleri gitar klavyesindeki eşik ile gitarın gövdesindeki eşik arasında gergin bir şekilde tutulur. Bu gergin teller zamanla gitarın sap ile gövdesine tonlarca yük yükler. Baskıya dayanamayan gitar bir süre sonra gövde ile sapın birleştirildiği yerden esnemeler yapar. Buna gitarın sap atması diyoruz.
Sapı atmış olan gitarların kullanılması pek mümkün değildir. Bundan dolayı gitar ve sapın birleştiği yer kontrol edilmeli. Birleşim yerindeki boyada çatlamalar olup olmadığına bakılmalıdır.
Eğer ikinci el alınacaksa sonradan boyama yapılıp yapılmadığına da dikkat edebilirsiniz. Gitarını satmak isteyen birisi sap kısmını görmenizi istemeyebilir bunu da basit bir cila ile aradaki çatlakları kapatabilir.
Bir sonraki yazımız bu yazının devamı olacaktır. Sabırla okuduğunuz için teşekkür ederim…