Gitar ve Nota
Gitar telleri üzerinde basit bir temel nota eğitimiyle istediğiniz perdedeki notayı kolaylıkla bulabilmeniz mümkündür.
Yukarıdaki tabloda notaların karşılığı olan harfleri görüyorsunuz.
Aşağıdaki resimde de gitar üzerindeki 6 telimizin boş seslerinin hangi notaya ait olduklarını göstermektedir.
Bunlar klavyemizde ki hiçbir tele basmadan sağ elimiz ile gitarın tellerine dokunduğumuzda çıkması gereken seslerdir.Eğer farklı sesler çıkıyor ise akordumuz bozulmuş demektir. Akort bozulması genellikle gitarımızı sıcak ortamdan soğuk bir ortama veya tam tersi şekilde yer değişikliği yaptığımızda meydana gelebilir. Teller sıcaktan etkileneceği için genleşme veya büzülme yapabilir. Bir akort cihazı yardımıyla burgular da hafif oynama ile tekrar eski haline getirebilirsiniz.
Şimdi de gitar klavyesindeki notaların nasıl dizildiğine göz atalım.
Standart “Mİ (E)” akortlu gitar klavyelerinde notalar bu şekilde dizilir. Resmin sol üst köşesindeki “Fa” notasından başlayarak , resmin sağ üst köşesindeki “Mi” notasına kadar tek tel üzerinde geldiğimizde. Fa, Sol, La, Si, Do, Re ve Mi notalarından geçmiş oluruz. Adım adım gittiğimizi düşünürsek Fa notasının bulunduğu perdeden sonra bir perde boşluk bırakarak Sol notasına ulaşırız. Aynı şekilde Sol notasından sonra bir perde daha boşluk bırakarak La notasına ulaşırız. Buradaki amaç ilk etapta Naturel (Doğal ) notaları bulmaktır. Naturel notalar bemol veya diyez almayan notalardır. Do,re,mi,fa,sol,la ve si notaları doğal notalardır. Bemol demek notayı yarım ses kalınlaştırmak demektir.Küçük b harfiyle gösterilir. Örnek Solb (Sol bemol) şeklinde notanın yanında yazılır ve o notanın yarım ses kalınlaştırılmış halidir. Diyez ise notayı yarım ses inceltmek demektir. Bu “#” sembolle gösterilir. Örnek Fa# (Fa diyez) şeklinde notanın yanında yazılır ve o notanın yarım ses inceltilmiş halidir.
Yukarıdaki klavyedeki notaların gösterildiği resimde doğal notaların arasındaki boşluklar diyez ve bemollü notaların yerleridir.Klavyede aşağıya yani gövdeye doğru ilerledikçe ses incelir, burgulara doğru gidildikçe de ses kalınlaşır.Bu yüzden notaların gövdeye doğru olan kısmındaki boşluk o notanın diyezli halidir. Aynı şekilde burgu kısmına doğru olan boşluk o notanın diyezli halidir.
Arasında boşluk yani diyez veya bemol bulundurmayan notalar vardır.Bu notalar Si ve Do – Mi ve Fa notalarıdır. Resimde de göründüğü üzere bu notalar arasında boşluk yoktur. Do notasının diyezi var ama bemolü yoktur. Do notasının bemolü zaten Si notasına denk gelmektedir. Aynı şekilde Si notasının da bemolü vardır ancak diyezli hali yoktur. Diyezli hali de Do notasına denk gelmektedir.
Bu yazımız bu kadardır. Devamı gelecektir. İyi çalışmalar…